Κανονισμός Μερικής Φοίτησης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Από Wiki Τμήματος Μαθηματικών

Ψηφίστηκε στη Συνεδρία Συγκλήτου αριθμ. 1165/14-05-2024.
Απόσπασμα Πρακτικών Συνεδρίασης
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης του.

Άρθρο 1: Δικαίωμα Υποβολής Αίτησης

Δικαίωμα υποβολής αίτησης για μερική φοίτηση σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 76 του ν.4957/2022 έχουν:

α) οι φοιτητές/τριες που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα,

β) οι φοιτητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,

γ) οι φοιτητές/τριες που είναι παράλληλα αθλητές/τριες και κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών σωματείων του άρθρου 142 του ν. 4714/2020 (Α’ 148), που τηρείται στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

γα) για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή́ τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ́ (8) σωματείων ή αγωνίζονται σε ομάδες των δύο (2) ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά́ αθλήματα ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά́ πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό́ την Ελληνική́ Ολυμπιακή́ Επιτροπή́, ή

γβ) συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά́ τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή́ τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε ολυμπιακούς, παραολυμπιακούς αγώνες και ολυμπιακούς αγώνες κωφών.

Άρθρο 2: Υποβολή αίτησης για ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης

Η αίτηση μαζί με τα έγγραφα που αποδεικνύουν τις προϋποθέσεις οι οποίες συντρέχουν για τη δυνατότητα μερικής φοίτησης υποβάλλονται στις Γραμματείες των Τμημάτων (ηλεκτρονικά ή αυτοπροσώπως) σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα για τα Τμήματα όλου του Ιδρύματος και συγκεκριμένα:

i) οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες (όλων των κατηγοριών) και οι μετεγγραφέντες φοιτητές/τριες εντός της περιόδου εγγραφής τους στο οικείο Τμήμα, και

ii) οι φοιτητές/τριες δευτέρου και άνω ακαδημαϊκού εξαμήνου την περίοδο 10-20 Σεπτεμβρίου (για το χειμερινό εξάμηνο) και 1-10 Φεβρουαρίου (για το εαρινό εξάμηνο) του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Η αίτηση που κατατίθεται αφορά την ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό εξάμηνο που ξεκινάει μετά την περίοδο υποβολής της. Συστήνεται η κατάθεση των αιτήσεων για μερική φοίτηση να γίνεται για άρτιο αριθμό εξαμήνων και για τη διάρκεια ενός ολόκληρου ακαδημαϊκού έτους. Ο περιορισμός του άρτιου αριθμού εξαμήνων αίρεται για τους φοιτητές/τριες που βρίσκονται σε εξάμηνο σπουδών μεγαλύτερο της ελάχιστης διάρκειας σπουδών (>ν έτη σπουδών).

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για έκτακτους λόγους ανωτέρας βίας είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης μετά την πάροδο των ανωτέρω προθεσμιών. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος της μερικής φοίτησης έχει αναδρομική ισχύ από την έναρξη του τρέχοντος ακαδημαϊκού εξαμήνου που υποβάλλεται η αίτηση.

Άρθρο 3: Απαιτούμενα δικαιολογητικά ανά κατηγορία φοιτητών

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά ανά κατηγορία φοιτητών/ τριών που δικαιούνται να αιτηθούν ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης:

α) για φοιτητή/τρια που ανήκει στην κατηγορία των εργαζομένων και εργάζεται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, συνυποβάλλεται η σχετική σύμβαση έργου ή εργασίας ή βεβαίωση εργοδότη καθώς και Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης για τους ασφαλισμένους στον Ιδιωτικό Τομέα, ενώ για τους υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα κατατίθεται «Βεβαίωση υπηρεσιακής κατάστασης». Για την απόδειξη της απασχόλησης τουλάχιστον είκοσι (20) ωρών εβδομαδιαίως ή πλήρους απασχόλησης ζητείται να κατατεθούν στοιχεία που έχουν υποβληθεί στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και συγκεκριμένα: απόσπασμα του Εντύπου του πίνακα Ε4 «Ετήσιος ή Αρχικός» ή, εάν αυτό δεν υπάρχει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, το έντυπο Ε4 «Συμπληρωματικός Πρόσληψης» και στην περίπτωση εργαζομένων με συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, το οποίο τροποποιήθηκε (από τετράωρη σε οκτάωρη εργασία ή το αντίστροφο), ζητείται να κατατεθεί ο πίνακας Ε4 «Τροποποιητικός ωραρίου».

β) για φοιτητές/τριες με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνυποβάλλεται βεβαίωση διαπίστωσης της αναπηρίας από Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή από επταμελή υγειονομική επιτροπή δημοσίου νοσοκομείου ή Έκθεση αξιολόγησης – Γνωμάτευση από Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.). Φοιτητές/τριες που έχουν εγγραφεί με την ειδική κατηγορία των φοιτητών/τριών με αναπηρία δεν απαιτείται να προσκομίσουν επιπλέον δικαιολογητικά από αυτά που είχαν αρχικά προσκομίσει για την εγγραφή τους.

γ) για φοιτητές/τριες που ανήκουν στην κατηγορία αθλητών της παρ. 3 του άρθρου 76 του ν.4957/2022, συνυποβάλλεται:

γα) βεβαίωση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή βεβαίωση από Αθλητικό Σωματείο το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν.2725/1999 , όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Στην βεβαίωση θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός μητρώου της ΓΓΑ και ο αριθμός αθλητικής οργάνωσης του Σωματείου κατά περίπτωση, στην οποία θα πιστοποιείται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις.

γβ) βεβαίωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συμμετοχής του φοιτητή/τριας σε κάποιον από τους αναφερόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αθλητές/τριες που συμμετείχαν έστω άπαξ σε Παραολυμπιακούς Αγώνες και Ολυμπιακούς Αγώνες κωφών οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση, εφόσον δεν υπάρχει στον φάκελο εγγραφής τους, της ειδικής επιτροπής της παρ. 5 του άρθρου 29 του ν. 2725/1999, από την οποία έχουν χαρακτηριστεί αθλητές.

Οι φοιτητές/τριες όλων των κατηγοριών, μαζί με την αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οφείλουν να καταθέσουν συμπληρωμένη Υπεύθυνη Δήλωση, με την οποία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να γνωστοποιήσουν στη Γραμματεία του Τμήματος οποιαδήποτε μεταβολή των λόγων για τους οποίους αιτούνται την μερική φοίτηση.

Δικαίωμα υποβολής ένταξης σε καθεστώς μερικής φοίτησης έχουν οι φοιτητές/τριες που δεν έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 76 και των μεταβατικών διατάξεων του άρθρου 454 του ν. 4957/2022.

Άρθρο 4: Διαδικασία έγκρισης/απόρριψης αίτησης μερικής φοίτησης

Με τη λήξη της περιόδου κατάθεσης αιτήσεων, το κάθε Τμήμα εξετάζει τις υποβληθείσες αιτήσεις με τα συνοδευτικά δικαιολογητικά για την ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης των περιπτώσεων 3α), 3β) και 3γα) και εγκρίνει ή απορρίπτει τεκμηριωμένα την κάθε αίτηση. Στη συνέχεια, εκδίδει απόφαση έγκρισης ή απόρριψης, την οποία κοινοποιεί στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής της παρούσας διαδικασίας. Εάν δεν υπάρξει ένσταση από την Κοσμητεία, η απόφαση του Τμήματος θεωρείται οριστική και ενημερώνονται οι φοιτητές/τριες που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση. Οι αιτήσεις της υποπερίπτωσης 3γβ) προωθούνται από τη Γραμματεία του Τμήματος στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής η οποία, αφού τις εξετάσει, εκδίδει τεκμηριωμένη απόφαση έγκρισης ή απόρριψης της κάθε αίτησης. Η απόφαση της Κοσμητείας στην περίπτωση αυτή κοινοποιείται στη Γραμματεία του Τμήματος για την άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων φοιτητών/τριών.

Οι βεβαιώσεις των περιπτώσεων 3α) και 3γα) θα πρέπει να κατατίθενται εκ νέου στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους, ώστε να διαπιστώνεται αν εξακολουθούν να συντρέχουν οι λόγοι για τη συνέχιση της μερικής φοίτησης. Η Γραμματεία οφείλει να ελέγχει αν οι φοιτητές που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής φοίτηση έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά συνέχισης της μερικής φοίτησης, κάθε ακαδημαϊκό έτος.

Ο φοιτητής που έχει τεθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης δύναται να επανέλθει σε καθεστώς πλήρους φοίτησης είτε μετά από αίτησή του στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος ή μετά από εισήγηση του Τμήματος (αν διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι συνέχισης της μερικής φοίτησης) και έκδοση απόφασης, κατά περίπτωση, ως ακολούθως:

  • του Τμήματος για τις υποπεριπτώσεις 3α), 3β) και 3γα), η οποία κοινοποιείται στην Κοσμητεία της οικείας Σχολής για την εποπτεία της ορθής εφαρμογής του μέτρου ως ανωτέρω,
  • της Κοσμητείας της οικείας Σχολής για την υποπερίπτωση 3γβ), η οποία κοινοποιείται στο Τμήμα του/της αιτούντος/ούσας για την ενημέρωση των φοιτητών/τριών.

Οι αιτήσεις για επάνοδο σε καθεστώς πλήρους φοίτησης υποβάλλονται και εξετάζονται μέσα στα ίδια προκαθορισμένα διαστήματα που έχουν οριστεί για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη σε καθεστώς μερικής φοίτησης (10-20 Σεπτεμβρίου για το χειμερινό εξάμηνο και 1-10 Φεβρουαρίου για το εαρινό εξάμηνο). Δεν επιτρέπεται η μεταβολή του καθεστώτος φοίτησης κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου.

Άρθρο 5: Προγράμματα μερικής φοίτησης

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 76 του ν. 4957/2022, για τους φοιτητές/τριες που φοιτούν υπό́ καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό́ ακαδημαϊκό́ εξάμηνο. Οι φοιτητές/τριες αυτοί/ές δεν δύνανται να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό́ μεγαλύτερο από́ το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών.

Η Γενική Συνέλευση κάθε Τμήματος δύναται να διατηρήσει το ισχύον πρόγραμμα πλήρους φοίτησης και για τους φοιτητές/τριες που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης αλλά να επιβάλλει περιορισμούς μόνο στον αριθμό των μαθημάτων που δύνανται να δηλωθούν και να εξεταστούν ανά εξάμηνο ως ανωτέρω.

Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές/τριες που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς μερικής φοίτησης δύνανται να δηλώνουν μαθήματα του προγράμματος μερικής φοίτησης τα οποία αντιστοιχούν σε δεκαπέντε συν/πλην τρεις (15+/-3) πιστωτικές μονάδες (ECTS) ανά εξάμηνο και σε τριάντα συν/πλην δύο (30 +/- 2) πιστωτικές μονάδες ανά ακαδημαϊκό έτος.

Οι παραπάνω περιορισμοί ισχύουν για τα μαθήματα που δηλώνονται για πρώτη φορά από τους φοιτητές/τριες που βρίσκονται σε καθεστώς μερικής φοίτησης και ανεξάρτητα από το έτος φοίτησης στο οποίο φοιτούν. Ο μέγιστος αριθμός των οφειλόμενων μαθημάτων (δηλαδή, μαθημάτων που έχουν δηλωθεί στο παρελθόν αλλά δεν εξετάστηκαν επιτυχώς) που μπορούν να δηλωθούν ανά εξάμηνο καθορίζεται από το οικείο Τμήμα.

Το Τμήμα μπορεί να εξειδικεύσει περαιτέρω τους παραπάνω γενικούς κανόνες δήλωσης με βάση τις εκπαιδευτικές του ανάγκες (π.χ. να δημιουργήσει αλυσίδες προαπαιτούμενων μαθημάτων ή να απαιτεί να δηλώνονται πρώτα τα υποχρεωτικά προηγούμενων εξαμήνων από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο εξάμηνο και στη συνέχεια τα κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά και τα επιλογής).

Εάν το πρόγραμμα σπουδών πλήρους φοίτησης περιλαμβάνει εκπαιδευτικές διαδικασίες που υπερβαίνουν τις 15 πιστωτικές μονάδες ανά εξάμηνο (π.χ. διπλωματική ή πτυχιακή εργασία), συστήνεται ο διπλασιασμός της χρονικής διάρκειας της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώστε ο αντίστοιχος φόρτος να κατανέμεται σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα με αντίστοιχη κατανομή των πιστωτικών μονάδων. Εάν αυτό δεν καθίσταται δυνατό, οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικές διαδικασίες δύνανται να δηλωθούν ως τελευταία εκκρεμότητα του προγράμματος σπουδών αφού ο/η φοιτητής/τρια έχει επανέλθει σε καθεστώς πλήρους φοίτησης.

Άρθρο 6: Συμπληρωματικές Διατάξεις

Η διαδικασία ένταξης σε καθεστώς μερικής φοίτησης δύναται να εφαρμόζεται και σε προγράμματα σπουδών β’ κύκλου εφόσον αυτό προβλέπεται στον Κανονισμό του εκάστοτε Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Στο Παράρτημα Διπλώματος θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την αναγραφή των περιόδων πλήρους και μερικής φοίτησης. Επίσης, βεβαιώσεις που εκδίδονται από το φοιτητολόγιο θα πρέπει να αναγράφουν τις αντίστοιχες περιόδους πλήρους και μερικής φοίτησης.

Οι κανονισμοί Πρακτικής Άσκησης και μετακίνησης μέσω Erasmus+ (για σπουδές ή/και πρακτική άσκηση) καθώς και οι διαδικασίες αίτησης για Στεγαστικό Δάνειο, επιλογής συγγραμμάτων μέσω του συστήματος «Εύδοξος» και έκδοσης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας οφείλουν να τροποποιηθούν αναλόγως σε περίπτωση μερικής φοίτησης.