Κανονισμός Αξιολόγησης σε Μάθημα από Τριμελή Επιτροπή

Από Wiki Τμήματος Μαθηματικών

Ψηφίστηκε στη Συνέλευση Τμήματος 737/29-03-2023.
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης του.


  1. Ως τέσσερις ανεπιτυχείς αξιολογήσεις νοούνται τέσσερις αξιολογήσεις στο ίδιο μάθημα και από τον ίδιο διδάσκοντα, στα πλαίσια διεξαγωγής ισάριθμων διακριτών, όχι αναγκαστικά διαδοχικών, εξεταστικών περιόδων, για κάθε μία από τις οποίες έχει υποβληθεί στο Φοιτητολόγιο του Πανεπιστημίου βαθμός γνήσια μικρότερος του ΠΕΝΤΕ (05).
  2. Η αίτηση απευθύνεται προς το Τμήμα και υποβάλλεται στη Γραμματεία σε τρεις περιόδους, εντός του ακαδημαϊκού έτους:
    1. Από 15 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου, με σκοπό την αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή κατά την εξεταστική περίοδο στο τέλος του τρέχοντος Χειμερινού Εξαμήνου.
    2. Από 5 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, με σκοπό την αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή κατά την εξεταστική περίοδο στο τέλος του τρέχοντος Εαρινού Εξαμήνου.
    3. Από 15 Ιουλίου έως 25 Ιουλίου, με σκοπό την αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή κατά την, αμέσως επόμενη της ημερομηνίας πρωτοκόλλησης, επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου.
  3. Στην αίτηση αναγράφονται τα μαθήματα, για τα οποία ζητείται αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή. Επιπρόσθετα, για κάθε μάθημα αναγράφονται τέσσερις εξεταστικές περίοδοι κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε ανεπιτυχής αξιολόγηση, σύμφωνα με την Παράγραφο 1.
  4. Ο διδάσκων που έχει οριστεί να πραγματοποιήσει την αξιολόγηση του μαθήματος κατά την αμέσως επόμενη, της ημερομηνίας πρωτοκόλλησης της, εξεταστική περίοδο πρέπει να είναι ο ίδιος με εκείνον που διεξήγαγε κάθε μία από τις τέσσερις ανεπιτυχείς αξιολογήσεις, οι οποίες αναγράφονται στην αίτηση.
  5. Το δικαίωμα υποβολής αίτησης για αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή εδραιώνεται εκ νέου με τη συμπλήρωση τεσσάρων ανεπιτυχών αξιολογήσεων, μετά τη συμμετοχή σε αξιολόγηση που πραγματοποιείται από Τριμελή Επιτροπή, για κάθε μάθημα χωριστά. Στην καταμέτρηση των τεσσάρων ανεπιτυχών αξιολογήσεων δεν δύναται να προσμετράται οποιαδήποτε αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή.
  6. Τα μαθήματα για τα οποία ζητείται αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή στα πλαίσια της Εξεταστικής Περιόδου στο τέλος του εξαμήνου πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί στη Δήλωση Μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου ή στη Δήλωση Μαθημάτων Πτυχιακής Εξέτασης του τρέχοντος εξαμήνου. Τα μαθήματα για τα οποία ζητείται αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή στα πλαίσια της Επαναληπτικής Εξεταστικής του Σεπτεμβρίου, πρέπει να έχουν συμπεριληφθεί σε οποιαδήποτε Δήλωση Μαθημάτων, που έχει υποβληθεί το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση δεν υπέχει τη θέση Δήλωσης Μαθημάτων, για την οποιαδήποτε εξεταστική περίοδο.
  7. Η Γραμματεία ελέγχει τα στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση και, σε περίπτωση ανακριβειών, ενημερώνει σχετικά κατά τη διαβίβαση της αίτησης.
  8. Το υποβληθέν αίτημα απορρίπτεται αν η ύλη του μαθήματος, όπως αυτή περιγράφεται στο περίγραμμα του, έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές, είτε μεταξύ των εκδόσεων των περιγραμμάτων που ήταν σε ισχύ σε κάθε μία από τις τέσσερις ανεπιτυχείς αξιολογήσεις που αναφέρονται στην αίτηση, είτε μεταξύ έστω μίας από αυτές σε σχέση με την ύλη που ισχύει κατά τη χρονική στιγμή υποβολής της αίτησης, ανεξαρτήτως της διατήρησης του τίτλου ή του κωδικού του μαθήματος.
  9. Για κάθε μάθημα, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην αίτηση, με την προϋπόθεση ότι αυτό εντάσσεται σε Τομέα, συντάσσεται εισήγηση από τον οικείο Τομέα, με την οποία υποδεικνύονται διδάσκοντες για τη στελέχωση της Τριμελούς Επιτροπής. Το Τμήμα ορίζει Τριμελή Επιτροπή, η οποία θα πραγματοποιήσει την διαδικασία της αξιολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα και για το άτομο που υπέβαλε την αίτηση. Για τον ορισμό της Τριμελούς Επιτροπής, το Τμήμα λαμβάνει υπόψη την εισήγηση του Τομέα, εφόσον δεν διαπιστωθεί αδυναμία διαμόρφωσης της.
  10. Στην Τριμελή Επιτροπή δεν επιτρέπεται να συμπεριλαμβάνεται ο διδάσκων που έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της εξέτασης του μαθήματος στα πλαίσια της αμέσως επόμενης εξεταστικής περιόδου.
  11. Είναι προτιμητέο, κάθε διδάσκοντας να συμμετέχει σε, το πολύ, δύο Τριμελείς Επιτροπές, κατά την ίδια εξεταστική περίοδο, και, επιπρόσθετα, κάθε διδάσκοντας να συμμετέχει, το πολύ, δύο συνεχόμενες φορές σε Τριμελή Επιτροπή για το ίδιο μάθημα. Για τη στελέχωση της Τριμελούς Επιτροπής, επιλέγονται κατά σειρά προτεραιότητας:
    1. Μέλη του οικείου Τομέα που κατά το παρελθόν έχουν διδάξει το μάθημα.
    2. Μέλη του οικείου Τομέα με το ίδιο, σε σχέση με το μάθημα, γνωστικό αντικείμενο.
    3. Μέλη του οικείου Τομέα με συναφές, σε σχέση με το μάθημα, γνωστικό αντικείμενο.
    4. Μέλη άλλων Τομέων με συναφές, σε σχέση με το μάθημα, γνωστικό αντικείμενο.
    5. Μέλη άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συναφές, σε σχέση με το μάθημα, γνωστικό αντικείμενο.
  12. Για την ίδια εξεταστική περίοδο και για το ίδιο μάθημα, ορίζεται μόνο μια Τριμελής Επιτροπή.
  13. Το Τμήμα ορίζει, επιπρόσθετα, ένα από τα μέλη της Τριμελούς Επιτροπής ως Συντονιστή αυτής, με αρμοδιότητα την οργάνωση του έργου της.
  14. Η διαδικασία ορισμού της Τριμελούς Επιτροπής πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός ΤΡΙΑΝΤΑ (30) ημερών από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αίτησης.
  15. Η αξιολόγηση από Τριμελή Επιτροπή διεξάγεται την αμέσως επόμενη, της ημερομηνίας ορισμού της Τριμελούς Επιτροπής, εξεταστική περίοδο, την ίδια ημέρα και ώρα, και στους ίδιους χώρους, με την προγραμματισμένη, στα πλαίσια της εξεταστικής περιόδου, διεξαγωγή της εξέτασης του μαθήματος.
  16. Η Γραμματεία ενημερώνει το άτομο που υπέβαλε την αίτηση για το γεγονός του ορισμού της Τριμελούς Επιτροπής.
  17. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται με θέματα που διαμορφώνονται από την Τριμελή Επιτροπή. Τα θέματα αυτά είναι κοινά για όλα τα άτομα που εξετάζονται στο μάθημα υπό το καθεστώς αξιολόγησης από την συγκεκριμένη Τριμελή Επιτροπή. Μέλος της Τριμελούς Επιτροπής παρέχει, εφόσον αυτό χρειαστεί, διευκρινήσεις σχετικά με τα θέματα και παραλαμβάνει τα γραπτά, με το πέρας της αξιολόγησης.
  18. Κάθε μέλος της Τριμελούς Επιτροπής βαθμολογεί το γραπτό. Ως βαθμολογία του γραπτού ορίζεται ο μέσος όρος των τριών βαθμολογιών.
  19. Η Τριμελής Επιτροπή αποστέλλει στη Γραμματεία τη βαθμολογία στην οποία κατέληξε. Η Γραμματεία καταχωρεί τη βαθμολογία στο Φοιτητολόγιο του Πανεπιστήμιου, παράλληλα με την καταχώρηση των βαθμολογιών της εξεταστικής.