Κανονισμός Εξετάσεων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από Wiki Τμήματος Μαθηματικών
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
==== Άρθρο 1: Γενικές διατάξεις ====
==== Άρθρο 1: Γενικές διατάξεις ====


χχχ
# Δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση ενός Μαθήματος έχουν μόνον οι φοιτητές που έχουν εμπρόθεσμα δηλώσει το Μάθημα στη Δήλωση Μαθημάτων και στη Δήλωση Μαθημάτων Πτυχιακής Εξέτασης που οφείλουν να υποβάλλουν μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Γραμματείας (Πύλη του Φοιτητολογίου) μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την Γραμματεία του Τμήματος στην αρχή κάθε εξαμήνου (Σύνδεσμος 3).
# Ο ημερολογιακός προσδιορισμός των εξεταστικών περιόδων του εκάστοτε Ακαδημαϊκού Έτους ορίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και, στη συνέχεια, εξειδικεύεται από τη Γ.Σ. του Τμήματος.
# Τη γενική εποπτεία για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων των Εξεταστικών Περιόδων έχουν ο Πρόεδρος και οι Διευθυντές των Τομέων, ήτοι το Δ. Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 4).
# Αρμόδια για την κατάρτιση του Προγράμματος των Εξετάσεων (Π.Ε.) όλου του Ακαδημαϊκού Έτους είναι η Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος (Ε.Ω.Π.) η οποία ορίζεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος.
# Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης, ή/και της ημερομηνίας λήξης της Εξεταστικής Περιόδου μπορεί να αποφασιστεί σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις και έπειτα από σχετική απόφαση που λαμβάνει η Γ. Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 5).
# Αναβολή εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων μπορεί να αποφασιστεί σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, έπειτα από απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος, ή, αν δεν επαρκεί ο χρόνος για τη σύγκλησή της, ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Τμήματος.
# Διακοπή εξέτασης μπορεί να γίνει μόνο για λόγους που καθιστούν αδύνατη την ομαλή και αδιάβλητη ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας, ή, την επεξεργασία των απαντήσεων των θεμάτων.
# Ακύρωση της εξέτασης μπορεί να αποφασιστεί τόσο κατά την διάρκεια της εξέτασης όσο και σε μεταγενέστερο χρόνο (Σύνδεσμος 6), μετά από εμπεριστατωμένη εισήγηση του εξεταστή και σχετική απόφαση που λαμβάνει o Πρόεδρος του Τμήματος.
# Σε περίπτωση αναβολής, διακοπής ή ακύρωσης εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων, η νέα εξέταση δέον όπως διενεργείται μετά το πέρας των εξετάσεων των υπολοίπων Μαθημάτων της Εξεταστικής Περιόδου, και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αρχής γενομένης από την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου (Σύνδεσμος 7).


==== Άρθρο 2: Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος ====
==== Άρθρο 2: Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος ====

Αναθεώρηση της 15:01, 31 Οκτωβρίου 2023

Ψηφίστηκε στη Συνέλευση Τμήματος 696/23-6-2021.
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης του.


Γενικά

Ο παρών Κανονισμός Εξετάσεων (Κ.Ε.) περιέχει τις βασικές διατάξεις που καθορίζουν το πλαίσιο των εξεταστικών διαδικασιών του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π. Ι.). Οι εξετάσεις του Τμήματος γίνονται δια ζώσης στις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου που στεγάζεται στο Π.Ι. Μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (π.χ., λόγω επιβολής μέτρων εξαιτίας υγειονομικού κινδύνου), δύναται η διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξετάσεων μετά από δικαιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) του Τμήματος (Παραπομπή 1). Η διαδικασία ελέγχου των γνώσεων των φοιτητών σε καθένα από τα Μαθήματα του Προπτυχιακού ή/και του Μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών καθορίζεται από τον εκάστοτε διδάσκοντα (ή, διδάσκοντες, σε περίπτωση συνδιδασκαλίας), ο οποίος οργανώνει γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις (Παραπομπή 2).

Αρμόδιο όργανο για την τήρηση, συμπλήρωση, τροποποίηση, καθώς και την ερμηνεία του παρόντος κανονισμού είναι η Γ.Σ. του Τμήματος. Αρμοδιότητα επίλυσης θεμάτων που δεν προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό και δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, έχουν ο υπεύθυνος της εξέτασης, ο Πρόεδρος του Τμήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ. Σ.) και η Γ. Σ. του Τμήματος.

Άρθρο 1: Γενικές διατάξεις

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση ενός Μαθήματος έχουν μόνον οι φοιτητές που έχουν εμπρόθεσμα δηλώσει το Μάθημα στη Δήλωση Μαθημάτων και στη Δήλωση Μαθημάτων Πτυχιακής Εξέτασης που οφείλουν να υποβάλλουν μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Γραμματείας (Πύλη του Φοιτητολογίου) μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την Γραμματεία του Τμήματος στην αρχή κάθε εξαμήνου (Σύνδεσμος 3).
  2. Ο ημερολογιακός προσδιορισμός των εξεταστικών περιόδων του εκάστοτε Ακαδημαϊκού Έτους ορίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και, στη συνέχεια, εξειδικεύεται από τη Γ.Σ. του Τμήματος.
  3. Τη γενική εποπτεία για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων των Εξεταστικών Περιόδων έχουν ο Πρόεδρος και οι Διευθυντές των Τομέων, ήτοι το Δ. Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 4).
  4. Αρμόδια για την κατάρτιση του Προγράμματος των Εξετάσεων (Π.Ε.) όλου του Ακαδημαϊκού Έτους είναι η Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος (Ε.Ω.Π.) η οποία ορίζεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος.
  5. Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης, ή/και της ημερομηνίας λήξης της Εξεταστικής Περιόδου μπορεί να αποφασιστεί σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις και έπειτα από σχετική απόφαση που λαμβάνει η Γ. Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 5).
  6. Αναβολή εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων μπορεί να αποφασιστεί σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, έπειτα από απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος, ή, αν δεν επαρκεί ο χρόνος για τη σύγκλησή της, ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Τμήματος.
  7. Διακοπή εξέτασης μπορεί να γίνει μόνο για λόγους που καθιστούν αδύνατη την ομαλή και αδιάβλητη ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας, ή, την επεξεργασία των απαντήσεων των θεμάτων.
  8. Ακύρωση της εξέτασης μπορεί να αποφασιστεί τόσο κατά την διάρκεια της εξέτασης όσο και σε μεταγενέστερο χρόνο (Σύνδεσμος 6), μετά από εμπεριστατωμένη εισήγηση του εξεταστή και σχετική απόφαση που λαμβάνει o Πρόεδρος του Τμήματος.
  9. Σε περίπτωση αναβολής, διακοπής ή ακύρωσης εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων, η νέα εξέταση δέον όπως διενεργείται μετά το πέρας των εξετάσεων των υπολοίπων Μαθημάτων της Εξεταστικής Περιόδου, και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αρχής γενομένης από την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου (Σύνδεσμος 7).

Άρθρο 2: Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος

χχχχ

Άρθρο 3: Η Γραμματεία του Τμήματος

χχχχ

Άρθρο 4: Υπεύθυνοι εξέτασης

χχχχ

Άρθρο 5: Επιτηρητές

χχχχ

Άρθρο 6: Εξεταζόμενοι

χχχχ

Άρθρο 7: Εξετάσεις ΦμεΑ

χχχχ

Παράρτημα A: Εξ' αποστάσεως εξετάσεις

χχχχ

Παράρτημα Β: Παραπομπές

χχχχ