Κανονισμός Εξετάσεων

Από Wiki Τμήματος Μαθηματικών

Ψηφίστηκε στη Συνέλευση Τμήματος 696/23-6-2021.
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την ημερομηνία ψήφισης του.


Γενικά

Ο παρών Κανονισμός Εξετάσεων (Κ.Ε.) περιέχει τις βασικές διατάξεις που καθορίζουν το πλαίσιο των εξεταστικών διαδικασιών του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π. Ι.). Οι εξετάσεις του Τμήματος γίνονται δια ζώσης στις αίθουσες διδασκαλίας του κτιρίου που στεγάζεται στο Π.Ι. Μόνο σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας (π.χ., λόγω επιβολής μέτρων εξαιτίας υγειονομικού κινδύνου), δύναται η διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξετάσεων μετά από δικαιολογημένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης (Γ.Σ.) του Τμήματος (Παραπομπή 1). Η διαδικασία ελέγχου των γνώσεων των φοιτητών σε καθένα από τα Μαθήματα του Προπτυχιακού ή/και του Μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών καθορίζεται από τον εκάστοτε διδάσκοντα (ή, διδάσκοντες, σε περίπτωση συνδιδασκαλίας), ο οποίος οργανώνει γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές διατάξεις (Παραπομπή 2).

Αρμόδιο όργανο για την τήρηση, συμπλήρωση, τροποποίηση, καθώς και την ερμηνεία του παρόντος κανονισμού είναι η Γ.Σ. του Τμήματος. Αρμοδιότητα επίλυσης θεμάτων που δεν προβλέπονται από τον παρόντα κανονισμό και δεν προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, έχουν ο υπεύθυνος της εξέτασης, ο Πρόεδρος του Τμήματος, το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ. Σ.) και η Γ. Σ. του Τμήματος.

Άρθρο 1: Γενικές διατάξεις

  1. Δικαίωμα συμμετοχής στην εξέταση ενός Μαθήματος έχουν μόνον οι φοιτητές που έχουν εμπρόθεσμα δηλώσει το Μάθημα στη Δήλωση Μαθημάτων και στη Δήλωση Μαθημάτων Πτυχιακής Εξέτασης που οφείλουν να υποβάλλουν μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Γραμματείας (Πύλη του Φοιτητολογίου) μέσα στα χρονικά πλαίσια που ορίζονται από την Γραμματεία του Τμήματος στην αρχή κάθε εξαμήνου (Σύνδεσμος 3).
  2. Ο ημερολογιακός προσδιορισμός των εξεταστικών περιόδων του εκάστοτε Ακαδημαϊκού Έτους ορίζεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και, στη συνέχεια, εξειδικεύεται από τη Γ.Σ. του Τμήματος.
  3. Τη γενική εποπτεία για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων των Εξεταστικών Περιόδων έχουν ο Πρόεδρος και οι Διευθυντές των Τομέων, ήτοι το Δ. Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 4).
  4. Αρμόδια για την κατάρτιση του Προγράμματος των Εξετάσεων (Π.Ε.) όλου του Ακαδημαϊκού Έτους είναι η Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος (Ε.Ω.Π.) η οποία ορίζεται από τον Πρόεδρο του Τμήματος.
  5. Μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης, ή/και της ημερομηνίας λήξης της Εξεταστικής Περιόδου μπορεί να αποφασιστεί σε ιδιαιτέρως σοβαρές περιπτώσεις και έπειτα από σχετική απόφαση που λαμβάνει η Γ. Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 5).
  6. Αναβολή εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων μπορεί να αποφασιστεί σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, έπειτα από απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος, ή, αν δεν επαρκεί ο χρόνος για τη σύγκλησή της, ύστερα από απόφαση του Προέδρου του Τμήματος.
  7. Διακοπή εξέτασης μπορεί να γίνει μόνο για λόγους που καθιστούν αδύνατη την ομαλή και αδιάβλητη ολοκλήρωση της εξεταστικής διαδικασίας, ή, την επεξεργασία των απαντήσεων των θεμάτων.
  8. Ακύρωση της εξέτασης μπορεί να αποφασιστεί τόσο κατά την διάρκεια της εξέτασης όσο και σε μεταγενέστερο χρόνο (Σύνδεσμος 6), μετά από εμπεριστατωμένη εισήγηση του εξεταστή και σχετική απόφαση που λαμβάνει o Πρόεδρος του Τμήματος.
  9. Σε περίπτωση αναβολής, διακοπής ή ακύρωσης εξέτασης ενός ή περισσοτέρων Μαθημάτων, η νέα εξέταση δέον όπως διενεργείται μετά το πέρας των εξετάσεων των υπολοίπων Μαθημάτων της Εξεταστικής Περιόδου, και εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, αρχής γενομένης από την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη λήξη της εξεταστικής περιόδου (Σύνδεσμος 7).

Άρθρο 2: Επιτροπή Ωρολογίου Προγράμματος

  1. Η κατάρτιση του Π.Ε. της εκάστοτε Εξεταστικής Περιόδου ενός Ακαδημαϊκού Έτους αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της Ε.Ω.Π.
  2. Μετά τον ορισμό της και σε εύλογο χρονικό διάστημα εντός του Ακαδημαϊκού Έτους, η Ε.Ω.Π. καταρτίζει το Π.Ε. του τρέχοντος Ακαδημαϊκού Έτους (Σύνδεσμος 8) και εισηγείται την τελική μορφή του Προγράμματος στον Πρόεδρο του Τμήματος (Σύνδεσμος 9).
  3. Τροποποιήσεις στο Π.Ε. μπορούν να γίνουν μετά από εμπεριστατωμένα αιτήματα προς την Ε.Ω.Π., σχετική εισήγηση της Επιτροπής και απόφαση της Γ.Σ. του Τμήματος, ή, σε περίπτωση αδυναμίας έγκαιρης σύγκλησής της, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του Τμήματος (Σύνδεσμος 10).

Άρθρο 3: Η Γραμματεία του Τμήματος

H Γραμματεία του Τμήματος είναι αρμόδια για την έγκαιρη ενημέρωση των φοιτητών, με κάθε πρόσφορο τρόπο (αναρτήσεις σε ηλεκτρονικά μέσα καθώς και στους πίνακες ανακοινώσεων του Τμήματος), για θέματα σχετικά με τις εξετάσεις (Σύνδεσμος 11).

  1. Μετά την έγκριση του Π.Ε. από τη Γ.Σ. του Τμήματος, η Γραμματεία φροντίζει για την άμεση ανάρτησή του στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στους πίνακες ανακοινώσεων στο κτίριο του Τμήματος, και, για την αποστολή ενημερωτικού μηνύματος προς την ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος (Σύνδεσμος 12).
  2. Στον εκάστοτε υπεύθυνο των εξετάσεων διατίθεται από τους επιφορτισμένους με τη γραμματειακή υποστήριξη των Τομέων του Τμήματος επαρκής αριθμός από σφραγισμένες κόλλες για τη διενέργεια όλων των γραπτών εξετάσεων της εξεταστικής περιόδου.
  3. Η Γραμματεία του Τμήματος παραλαμβάνει αιτήματα φοιτητών (συμπεριλαμβανομένων και αιτημάτων ΦμεA) σχετικά με τη συμμετοχή τους σε Εξετάσεις, τα προωθεί στα αρμόδια όργανα του Τμήματος και επικοινωνεί τις σχετικές αποφάσεις στους ενδιαφερόμενους φοιτητές (Σύνδεσμος 13).

Άρθρο 4: Υπεύθυνοι εξέτασης

Με τον όρο "εξεταστής / υπεύθυνος της εξέτασης" νοείται ο διδάσκων στον οποίο έχει ανατεθεί η διδασκαλία ενός Μαθήματος κατά την διάρκεια ενός Ακαδημαϊκού Έτους και είναι ο εκ του νόμου αρμόδιος για τη διενέργεια της εξέτασης του Μαθήματος, ή, το μέλος του Τμήματος στο οποίο έχει ανατεθεί από την Γ.Σ. του Τμήματος η διενέργεια της εξέτασης ενός Μαθήματος (όπως π.χ., σε περιπτώσεις αδειών, συνταξιοδοτήσεων κ.λ.π.) (Σύνδεσμος 14).

Οι εξεταστές είναι αρμόδιοι για την οργάνωση (Σύνδεσμος 15) καθώς και την ομαλή, απρόσκοπτη και αδιάβλητη πραγματοποίηση της εξέτασης (Σύνδεσμος 16) σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

4.1 Γενικές διατάξεις
  1. Οι εξεταστές οφείλουν να γνωστοποιούν σε εύλογο χρονικό σημείο στους φοιτητές τον τύπο της εξέτασης (π.χ. προφορικές εξετάσεις, δια ζώσης, εξ’ αποστάσεως, μικτές διαδικασίες κ.λ.π.). Ο εξεταστής έχει το δικαίωμα να καλέσει όλους ή ορισμένους φοιτητές σε συμπληρωματική προφορική εξέταση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται με παρουσία ενός ακόμη επιτηρητή.
  2. Οι υπεύθυνοι εξέτασης έχουν την διακριτική ευχέρεια να λαμβάνουν κάθε, κατά την γνώμη τους, πρόσφορο μέτρο που αποσκοπεί στην διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων (Σύνδεσμος 17).
  3. Σε περίπτωση διαπίστωσης προβλημάτων κατά τη διάρκεια της εξέτασης (π.χ. παραλείψεων, έκτακτων περιστατικών, παραβάσεων του παρόντος κανονισμού κ.λ.π.), ο εξεταστής ενημερώνει τον Πρόεδρο του Τμήματος, δύναται δε, εντός τριών (3) ημερών, να παραδώσει στον Πρόεδρο του Τμήματος γραπτή αναφορά του συμβάντος (συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων των φοιτητών ή και επιτηρητών που ενεπλάκησαν στο περιστατικό).
  4. Η ανάρτηση της βαθμολογίας στη πύλη του Φοιτητολογίου είναι αρμοδιότητα του εκάστοτε εξεταστή και δέον να γίνεται εντός των χρονικών ορίων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
Εξετάσεις δια ζώσης
  1. Τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, οι εξεταστές των Μαθημάτων γνωστοποιούν, στον Διευθυντή του Τομέα, όταν το μάθημα είναι ενταγμένο σε κάποιον Τομέα, ή, διαφορετικά, στον Πρόεδρο του Τμήματος, τον αριθμό των επιτηρητών που εκτιμούν ότι είναι απαραίτητος για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων προκειμένου να καταρτιστεί Πρόγραμμα Επιτηρήσεων.
  2. Οι εξεταστές προσέρχονται στην εξέταση τουλάχιστον 30 λεπτά νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εξέτασης, προκειμένου να διευθετηθούν θέματα που αφορούν την εξέταση. Σε περίπτωση διαπίστωσης οποιουδήποτε θέματος που μπορεί θέσει εν αμφιβόλω την ομαλή και αδιάβλητη διεξαγωγή της Εξέτασης, ο εξεταστής ενημερώνει εγκαίρως τον Διευθυντή Τομέα ή/και τον Πρόεδρο.
  3. Ο εξεταστής (και μόνον αυτός) μπορεί να αποφασίσει σύμπτυξη αιθουσών (Σύνδεσμος 18).
  4. Μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας και μέσα σε χρονικό διάστημα το πολύ δύο εβδομάδων, οι εξεταστές οφείλουν να ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα στην οποία θα δεχθούν τους φοιτητές που επιθυμούν να δουν το γραπτό τους, και να ενημερωθούν για την διόρθωση και την βαθμολογία του. Η διαδικασία αυτή ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Μαθήματος ή/και στον πίνακα Ανακοινώσεων στο ισόγειο του κτιρίου του Τμήματος.

Άρθρο 5: Επιτηρητές

Εν δυνάμει καθήκοντα επιτηρητή μπορούν να εκτελούν τα μέλη Δ.Ε.Π., τα μέλη Ε.Ε.Δ.Ι.Π., Ε.Ε.Π., Ε.Τ.Ε.Π., οι κάθε είδους διδάσκοντες που κατά το διάστημα των εξετάσεων υπηρετούν στο Τμήμα, οι πανεπιστημιακοί υπότροφοι, οι αποσπασμένοι από την πρωτοβάθμια ή και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, και οι υποψήφιοι διδάκτορες. Σε περίπτωση που ο αριθμός αυτών δεν είναι επαρκής, επικουρικός ρόλος δύναται να ανατίθεται και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Γενικές διατάξεις
  1. Οι επιτηρητές που έχουν οριστεί για την εξέταση ενός Μαθήματος προσέρχονται στην εξέταση τουλάχιστον 20 λεπτά πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξής της, προκειμένου να διευθετήσουν θέματα που αφορούν την διεξαγωγή της (Σύνδεσμος 19) και παραμένουν μέχρι τη λήξη της, εκτός και αν ενημερωθούν διαφορετικά από τον υπεύθυνο της εξέτασης.
  2. Οι επιτηρητές ενημερώνονται για το Πρόγραμμα Επιτηρήσεων που τους αντιστοιχεί με ηλεκτρονικό μήνυμα (ή με άλλο πρόσφορο τρόπο) από τον υπεύθυνο κατάρτισης του Προγράμματος (Σύνδεσμος 20), τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου (Σύνδεσμος 21).
  3. Καθήκοντα των επιτηρητών είναι η κατανομή των φοιτητών στους χώρους της εξέτασης, η διανομή θεμάτων και φύλλων απαντήσεων, η συλλογή των γραπτών και η παράδοσή τους στον εξεταστή αμέσως μετά το πέρας της εξέτασης, και, γενικότερα, η μέριμνα για την ομαλή διεξαγωγή της εξέτασης (Σύνδεσμος 22).
Εξετάσεις δια ζώσης
  1. Πριν την έναρξη της εξέτασης οι επιτηρητές ενημερώνουν τους συμμετέχοντες για την κατανομή τους στις αίθουσες και υποδεικνύουν τον τρόπο τοποθέτησής τους στην κάθε αίθουσα (Σύνδεσμος 23).
  2. Πριν από τη διανομή των θεμάτων οι επιτηρητές φροντίζουν για την απομάκρυνση από τα έδρανα εξέτασης αντικειμένων σχετικών με την εξέταση και τα οποία δεν έχουν την έγκριση των εξεταστών (Σύνδεσμος 24).
  3. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέτασης οι επιτηρητές έχουν ως αποκλειστικό καθήκον τους την αποτελεσματική και διακριτική επιτήρηση της εξεταστικής διαδικασίας (Σύνδεσμος 25).
  4. Αν διαπιστωθεί συμμετοχή σε εξέταση φοιτητή χωρίς αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας, οι επιτηρητές οφείλουν, αμελλητί, να ενημερώσουν τον εξεταστή.
  5. Σε περίπτωση ερωτήσεων από πλευράς εξεταζομένων σχετικά με τα θέματα της εξέτασης, οι επιτηρητές οφείλουν να ενημερώσουν τον υπεύθυνο της εξέτασης του Μαθήματος. Οι επιτηρητές δεν έχουν αρμοδιότητα διατύπωσης διευκρινήσεων ή απαντήσεων σε ερωτήματα σχετικά με τα θέματα της εξέτασης.
  6. Στην αίθουσα της εξέτασης επιτρέπεται η παρουσία μόνο του εξεταστή, των επιτηρητών και των εξεταζόμενων φοιτητών.
  7. Σε περίπτωση που ο επιτηρητής ή ο εξεταστής διαπιστώσει ή έχει βάσιμες υποψίες ότι ένας ή περισσότεροι φοιτητές διαπράττουν παράβαση κατά την διάρκεια Εξέτασης, έχει το δικαίωμα να λάβει κάθε πρόσφορο μέσο που αποσκοπεί στην διακοπή/αποτροπή της εν λόγω ενέργειας, (Σύνδεσμος 26) οφείλει δε να ειδοποιήσει αμελλητί τον εξεταστή για το περιστατικό.
  8. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται να παραμείνουν λιγότεροι από δύο εξεταζόμενοι φοιτητές στην αίθουσα.
  9. Η αρμοδιότητα για την τήρηση του χρόνου διάρκειας της εξέτασης ανήκει στους επιτηρητές. (Σύνδεσμος 27). Μόλις παρέλθει η καθορισμένη για την εξέταση προθεσμία οι επιτηρητές οφείλουν να διακόψουν τους εξεταζόμενους και να παραλάβουν τα γραπτά.
  10. Μετά το τέλος της εξέτασης οι επιτηρητές καταμετρούν τα γραπτά, και, εφόσον ο αριθμός τους συμπίπτει με τον αριθμό των εξεταζομένων κατά την έναρξη της εξέτασης στην αίθουσα, παραδίδουν τα γραπτά στον εξεταστή (Σύνδεσμος 28). Σε περίπτωση ασυμφωνίας του αριθμού των παραληφθέντων γραπτών με τον αριθμό των συμμετεχόντων που καταγράφηκε κατά την έναρξη της εξέτασης, προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες για την εξακρίβωση του λόγου ασυμφωνίας και ενημερώνουν άμεσα τον εξεταστή.

Άρθρο 6: Εξεταζόμενοι

χχχχ

Άρθρο 7: Εξετάσεις ΦμεΑ

χχχχ

Παράρτημα A: Εξ' αποστάσεως εξετάσεις

χχχχ

Παράρτημα Β: Παραπομπές

χχχχ